Certyfikat
Nie
Powiat Gorlicki / Gmina Uście gorlickie
Pszczoły lotne zbierają z kwiatów pyłek, mieszają go z odrobiną nektaru i śliny po czym upychają do koszyczków i w postaci uformowanych kulek - obnóży, przynoszą do ula, Pyłek odbierany jest przez robotnice, które dodają do niego enzymy, miód oraz propolis i główką ugniatają go w gnieździe (w komórkach plastra), po czym pokrywają go cieńką warstwą wosku, tak by nie dochodziło tam powietrze… Następnie w tych komórkach zachodzi proces fermentacji beztlenowej na skutek czego tworzy się kwas mlekowy (ok 3%), który ma właściwości konserwujące.
Tak zakonserwowany pyłek nazywany jest pierzgą.
Pierzga bogata jest w kwasy tłuszczowe, wszystkie witaminy, mikro- i makroelementy, aminokwasy, białko, węglowodany, antyoksydanty, hormony oraz inne składniki aktywne. Ma wyższą wartość odżywczą niż pyłek, lepszą przyswajalność i bogatszy skład chemiczny. Jest idealna jako suplement diety w szeroko rozumianej profilaktyce. Wzmacnia odporność, zapobiega anemii, poprawia florę bakteryjną żołądka po antybiotykoterapii. Posiada bardzo dobre właściwości antywirusowe, antybakteryjne, antyoksydacyjne, odtruwające, antydepresyjne, przeciwmiażdżycowe, antynowotworowe, przeciwzapalne i kosmetyczne. Wspomaga leczenie schorzeń prostaty, cukrzycy, poprawia wzrok i reguluje trawienie.
Do pół szklanki wody wsypać 1 łyżkę pierzgi i odstawić do rana. Zamieszać i wypić na czczo pół godziny przed jedzeniem.
Pierzgę mogą spożywać wszyscy bez względu na wiek. Przeciwskazaniem jest uczulenie na produkty pszczele. Nie powinny jej spożywać również kobiety w pierwszym trymestrze ciąży.
wiecej na:
wwww.malowanewierchy.pl