Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach

Nie masz konta? Zarejestruj się

Miód ze spadzi iglastej

Certyfikat

Certyfikat

Nie

Produkt ekologiczny

Produkt ekologiczny

Nie

Wysyłka

Wysyłka

Nie

Odbiór osobisty

Odbiór osobisty

Tak

Dowóz do klienta

Dowóz do klienta

Nie

Do uzgodnienia

Do uzgodnienia

Tak

Jastrzębie

Powiat Limanowski / Gmina Łukowica

Miód ze spadzi iglastej nazywany jest przez pszczelarzy czarnym złotem ze względu na swój specyficzny kolor i smak, który jest mało słodki, czasami ma posmak gorzkawy lub kwaśny, a czasami miodem królewskim ze względu na dużą zawartość składników odżywczych. Pozyskiwany jest tylko na terenach porośnietych lasami jodłowymi. Pszczoły zbierają spadź tylko w lasach najmniej zanieczyszczonych. Miód ze spadzi iglastej cechuje wysoka zawartość bezcennych naturalnych antybiotyków przez co zalecany jest osobom mającym schorzenia i zaburzenia organizmu takie jak choroby serca, dróg oddechowych, schorzenia układu krążenia czy nerwica. Miód spadziowy jest źródłem pierwiastków takich jak potas, wapń, magnez, sód, fosfor srebro czy mangan, poza tym jest bogaty w aminokwasy i witaminy w szczególności w witaminy grupy B, witaminę A, C i K.