Certyfikat
Nie
Powiat Limanowski / Gmina Łukowica
Miód ze spadzi iglastej nazywany jest przez pszczelarzy czarnym złotem ze względu na swój specyficzny kolor i smak, który jest mało słodki, czasami ma posmak gorzkawy lub kwaśny, a czasami miodem królewskim ze względu na dużą zawartość składników odżywczych. Pozyskiwany jest tylko na terenach porośnietych lasami jodłowymi. Pszczoły zbierają spadź tylko w lasach najmniej zanieczyszczonych. Miód ze spadzi iglastej cechuje wysoka zawartość bezcennych naturalnych antybiotyków przez co zalecany jest osobom mającym schorzenia i zaburzenia organizmu takie jak choroby serca, dróg oddechowych, schorzenia układu krążenia czy nerwica. Miód spadziowy jest źródłem pierwiastków takich jak potas, wapń, magnez, sód, fosfor srebro czy mangan, poza tym jest bogaty w aminokwasy i witaminy w szczególności w witaminy grupy B, witaminę A, C i K.